مروری بر تاریخچه بونسای و شیوه تربیت و نگهداری آن ها

به مرور زمان با پیشرفت تمدن های انسانی خانه های قدیمی جای خود را به محیط های کوچک آپارتمانی دادند. و ارتباط انسان با طبیعت بکر و زبیای خدواند که آرامش بخش روح و روان انسان بود رو به بی رنگ شدن نهاده و زندگی انسان ها را دستخوش زندگی کسالت آور ماشینی نمود . در فضاهای آپارتمانی دیگر سرسبزی خانه های قدیمی به چشم نمی خورد ، و افسردگی روز به روز در این زندگی مدرن موج می زد .در نتیجه بشر یه آشتی دوباره زندگی مدرن با طبیعت روی آورده و این بار با روشی دیگر و رنگ دادن به خانه های مدرن و آپارتمانی با شیوه های طراحی مینیاتوری و بازسازی محیط های طبیعی کوچک و برقرارای ارتباط دوباره با طبیعت پرداخت .یکی از این شیوه های مورد استفاده که از قدیم در جوامع چینی مورد استفاده قرار می گرفت و هم اکنون به عنوان یک نوع طراحی در جهان طرفداران زیادی پیدا کرده است. درختان مینیاتوری بن سای می باشد که در این مقاله ضمن مروری بر تاریخچه بن سای به شیوه تربیت آن و نگهداری آن پرداخته می شود .
تارخچه ی بن سای :
طبق کشفیات و نقاشی هایی که توسط باستان شناسان از روی دیوارهای کاخ های امپراطوری چین باستان صورت گرفته است نقاشی هایی مبنی بر درختان کوچکی که در ظروف قرار دارند و حتی حمل این درختچه ها توسط کارگران و مستخدمان چینی و حکومتی قابل مشاهده بوده و به عنوان هدیه از آن مورد استفاده بوده است. در حدود 2000 سال پیش نیز بونسای در ژاپن شناخته شد که برای نخستین بار توسط راهب های مکتب ذن به مردم آموزش داده شده است .
تعریف بن سای:
بنسای، دارْسان یا درختریزههای ژاپنی به ژاپنی: (盆栽)هنرِ پرورشِ درختان و گیاهانی است که در اندازه کوچک ایجاد میشوند.
بنسای، درخت یا گیاهی است در گلدان و بهصورتی پیرایش میشود که پاکوتاه شده و در سنینِ ۱۰۰ تا ۲۰۰ سالگی در حدود ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر بلندی داشته باشد.
سبک های مختلف بن سای
- سبک پنجینگ (Penjing)
- سبک هون نون بو (Hon non boگیاهان مورد استفاده در بونسای:
- گیاهانی که در زمان پیری دارای برگ های ریز می باشند مانند شب خسب و لیمونیا.
- گیاهان نیمه خزان دار مانند یاسمن.
- گیاهان خزانداری که گل دهی آنها پس از تولید برگ می باشد مانند سیب.
- گیاهانی که تولید ریشه ی هوایی می کنند مانند انجیر معابد.
روش تولید بن سای :
در همه ی روش ها مبنای کار ،شکل پیر شده ی گونه مورد نظر در محیط طبیعی است. از اعمالی که جهت تولید بونسای انجام می شود می توان به هرس فرم دهی،تعویض گلدان، استفاده از وزنه ها ، قارچ و باکتری ها ،تهیه ی خاک مناسب با گونه ی گیاهی مورد نظر و کم کردن ریشه ها اشاره کرد. که در مجموع با ایجاد محیطی شکنجه آور ایجاد کرده تا گیاه مورد نظر در سایز مینیاتوری مانند یک گیاه پیر و بالغ به نظر برسد.
شرایط نگهداری بن سای:
- موقیت یابی : بن سای شما باید از گرمای مستقیم دور نگه داشته شود.
- نورپردازی :بن سای خود را در محلی قرار دهید که نور زیادی داشته باشد.
- رطوبت: بن سای به رطوبت نیاز دارد تا خاکش را مرطوب نگه دارد. خاک باید مرطوب بوده و حالت اشباح از آب نداشته باشد یکی از دلایل کوتاه بودن عمر در بن سای رعایت نکردن این نکته می باشد.
انواع هرس در بن سای :
- هرس تعمیری و هرس ساختاری.
- هرس تعمیری درخت را برای رشد جدید تقویت می کند.